Η Ψυχολογία των Χρωμάτων

Κάθε χρώμα εκπέμπει την δική του λάμψη και σημασία στον χώρο. Ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να δοθεί στον χώρο υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα.


Καφέ: Με τον καφέ χρώμα, μπορείτε να προκαλέσει μια αίσθηση φυσικότητας και άνεση στο σπίτι σας, αποτελείται από τα ακόλουθα χρώματα: μαύρο, κίτρινο, γκρι, πράσινο, κόκκινο ή πορτοκαλί και μοβ ακόμη. Το καφέ ως χρώμα μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο, φιλικό, ζεστό ,δίνει αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι ένα πολύ οικείο χρώμα για τον άνθρωπο καθώς υπάρχει παντού στην φύση και κυρίως η γη. Στο εσωτερικό, μπορεί να προσθέσει βάθος και ζεστασιά.

photo 2

Πράσινο: Είναι ένα ήρεμο και χαλαρωτικό χρώμα, έχει παρόμοιες επιπτώσεις με στη χρήση του με το μπλε. Το πράσινο είναι πολύ καταπραϋντικό για το μάτι και η φύση μας δίνει πολλές αποχρώσεις του. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί το πράσινο στο εσωτερικό του σχεδιασμού είναι να συνδυαστεί με διάφορες αποχρώσεις του ή σε συνδυασμό με άλλα χρώματα.

photo 3

Κίτρινο: Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που συμβολίζει το φως, τονώνει την αυτοεκτίμηση και μπορεί να δημιουργήσει ευχάριστη και αισιόδοξη διάθεση. Από την άλλη όμως οι επιδράσεις του διαφέρουν ανάλογα και με την απόχρωση που θα επιλεγεί. Πέρα από τα θετικά του σημεία το κίτρινο μπορεί να γίνει κουραστικό και να προκαλέσει εκνευρισμό. Ένα απαλό κίτρινο εφαρμόζεται σε τοίχους ή την οροφή μπορεί να φέρει λίγο ήλιο στο σπίτι σας, ενώ μια πιο σκούρα κίτρινα μπορεί να είναι δυσάρεστο μετά από λίγο. Αν κάποιος φοβάται να το δοκιμάσει στους τοίχους του ενώ θα το ήθελε ,μπορεί να ξεκινήσει με μικρότερες ποσότητες σε διάφορα αντικείμενα.

photo 4

Πορτοκαλί: Συνδέεται με την ευδαιμονία και την υγεία. Είναι ένα χρώμα διασκέδασης, αφθονίας, δημιουργικότητας, εγκαρδιότητας. Το πορτοκαλί φωτίζει τον χώρο και κυριαρχεί.

photo 5

Κόκκινο: Το κόκκινο συμβολίζει την αδρεναλίνη, το πάθος, τον αυθορμητισμό και διεγείρει τις αισθήσεις . Δίνει μια μαχητική υπόσταση στον χώρο καθώς παραλληλίζεται με την επιθετικότητα, τη δύναμη, την επανάσταση. Το κόκκινο χρώμα συχνά δείχνει μια απειλή, που μπορεί να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή αλλά σε συνδυασμό με μία θερμότερη απόχρωση ο χρήστης μπορεί να αισθανθεί όμορφα.

photo 6

Μπλε: Το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού είναι το χρώμα της ευαισθησίας, της ειρήνης, της ηρεμίας και του ονείρου. Δημιουργεί ένα δροσερό και καθαρό βλέμμα. Στην εσωτερική διακόσμηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπλε για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα δουλειάς και διαλογισμού. Το μπλε χρώμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Μεγενθύνει τον χώρο με μια ελαφριά απόχρωσή του ενώ άλλες φορές ‘δροσίζει’ ένα δωμάτιο με πολύ ήλιο και ζέστη.

photo 7

Ροζ: Στις περισσότερες χώρες, το χρώμα ροζ χρώμα θεωρείται ως ένα γυναικείο χρώμα και συχνά συνδέεται σχέση με τα κορίτσια. Σε γενικές γραμμές όμως είναι ένα φρέσκο και γλυκό χρώμα , κατευναστικό και άνετο. Αν σας αρέσει στον χώρο σας αλλά φοβάστε τις αντιδράσεις και το πώς φαίνεται μπορεί να μπει με μικρές πινελιές , διακριτικά στον χώρο σε μικρό αντικείμενα.

photo 8

Μωβ: Αυτό το χρώμα είναι ιδιαίτερο, παλιότερα είχε συσχετιστεί με τον θάνατο λόγο ότι το χρησιμοποιούσαν ο χρώμα σε ράσο, σήμερα όμως είναι ένα αγαπητό χρώμα. Το μωβ δίνει έναν αέρα μυστηρίου και πολυτέλειας στον χώρο που μπαίνει. Καθώς θεωρείται χρώμα του παραμυθιού και τις δημιουργικότητας δεν θα μπορούσε παρά να προσελκύει και να κυριαρχεί στον χώρο.

photo 9

Λευκό: Το λευκό είναι το χρώμα της καθαρότητας . Είναι ήσυχο, αέρινο, φρέσκο και εύκολα ταιριαστό με τα υπόλοιπα. Το λευκό συνδυάζεται με όλα τα χρώματα και μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο δωμάτιο . Είναι ένα προσαρμοστικό καθώς μπορεί να μπει σχεδόν παντού και να αναδείξει τον χώρο.

photo 10

Μαύρο: Είναι ένα χρώμα που ισούται με τον θάνατο και το πένθος αλλά πέρα από αυτό αν χρησιμοποιηθεί με έξυπνο τρόπο μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ κομψό και τολμηρό αποτέλεσμα. Λόγω της δυναμικότητάς του και της ιδιότητας να απορροφά όλα τα υπόλοιπα χρώματα είναι καλό αν επιλεγεί για έναν χώρο να είναι σε μικρή ποσότητα.

photo 11

Γκρι: Το γκρι είναι ένα ουδέτερο κυρίως χρώμα που τις περισσότερες φορές βοηθάει στον συνδυασμό των υπόλοιπων χρωμάτων. Δημιουργεί ήρεμους χώρους ενώ αν μπει σε πολύ μεγάλο βαθμό μόνο του μπορεί να γίνει και βαρετό. Όπως και το λευκό συνδυάζεται με τα πάντα και χαρίζει μία όμορφη και χαλαρή ατμόσφαιρα.

photo 12


© Arxis. All rights reserved.
Powered by Pyro Graphics.